вторник, 1 декември 2015 г.

Декември е..

Декември е най-хубавият месец в годината, наситен с толкова много приятни мигове ,топли и уютни вечери в любимите хора, приятни гостувания....

От днес сме в най-хубавия месец от годината.
Обикновено по това време навън е студено и вие мразовит вятър, а денят е къс и нощта дълга. Природата спи. И всичко би трябвало да е някак си приглушено и тъжно, но всъщност не е. Понеже коминчетата пушат, коледните светлини блестят в тъмнината, а замръзналият въздух по някакъв необясним начин е изпълнен с коледно настроение. Тихата зимна романтика е навсякъде. Този месец е щастлив.
Коледното настроение е странно нещо. Иска ти се да си тананикаш коледни песни, докато снегът хрущи под обувките ти. Иска ти се да зарадваш близките си. Иска ти се да гледаш коледни филми.Искам да ходя на лов за подаръци. През студа, във вечерта, да обикалям магазините в търсене на точно това, което знам, че ще зарадва любимите ми хора. Красива снежна приказка.
А после да дойде и Коледа. Тя е най-хубавият празник, независимо в какво и дали вярваш. Играчките на елхата блестят, стаята изобщо е изпълнена с аромата на иглички и на теб ти е топло и весело, ей там от ляво, в сърцето…

Декември е уют. Кори от портокали. Пукащи дърва. Запалени свещи. Червено вино. Вълнен шал и дебели чорапи. Първи сняг. Декември е грижа. Внимание и мисъл към най-любимите ти хора.
Подаръци. Изненади. Срещи. Топло мляко с канела. Писма картички. Очакване. Декември е искри и фойерверки. Блясък по улиците, в очите. Светлини.
Декември е обещания. Наравно стари и нови. Да бъдем по-добри. По-щедри. По-благодарни. Да мечтаем повече. Декември е поглед навътре. Носталгия по детството. По това какви бяхме, какво търсихме, в какво вярвахме. По приказки с щастливи начала, не краища. По онова утре, което все търсим и все не стигаме.
Декември е всичко в едно. Най-студеният и най-топлият месец. Най-пълният с хора и най-самотният. Едновременно край и ново начало. Прошка. Декември идва и си отива като сън. Всяка година се питаш кога пак стана Декември. Никога няма да разбереш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар